Skip to main content

Astm

 

Din păcate ...

  1. Astmul este una din cele mai frecvente afecţiuni cronice
  2. Mai mult de 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm
  3. Prevalenţa astmului este în continuă creştere, cu precădere în rândul populaţiei pediatrice
  4. Într-o clasă cu 30 copii, 2-3 dintre ei au astm.

Impactul astmului asupra calității vieții

  • În Europa, 1 persoană moare din cauza astmului ÎN FIECARE ORĂ!!!
  • Cele mai frecvente trei cuvinte folosite de pacienţi pentru a descrie criza astmatica sunt: lipsa de aer, sufocarea şi frica
  • Unul din trei pacienţi astmatici consideră că statusul lor social şi profesional se va deteriora dramatic în următorii 5 ani.

Din fericire ...

Chiar dacă nu există încă un tratament care să vindece astmul, tratamentele existente sunt extrem de eficiente. Cu fiecare an, învăţăm mai multe despre astm şi se descoperă noi opţiuni terapeutice. Ca urmare, majoritatea persoanelor afectate de astm pot să ducă o viaţă absolut normală.

Pentru mai multe informaţii specifice despre astm, luaţi legătura cu medicul pneumolog, care vă va răspunde prompt la toate întrebările.

  • Astmul poate fi tratat într-un mod eficient şi majoritatea pacienţilor pot controla foarte bine această boală
  • Dacă astmul este ţinut sub control, pacienţii:
    • pot evita simptomele supărătoare atât ziua cât şi noaptea
    • pot folosi medicaţie puţină sau deloc
    • pot duce vieţi productive şi active din punct de vedere fizic
    • se pot bucura de funcţionarea (aproape) normală a plămânilor
    • pot evita crizele severe.

Este extrem de important de știut că ASTMUL reprezintă o boală cronică care nu se vindecă, însă care poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului.

Medicația are rolul de a controla simptomele și de a preveni crizele de astm.

Nu toți cei afectați de astmul bronșic au aceleași manifestări. Cea mai neplacută dintre aceste manifestări este “criza de astm bronșic” care poate fi amenințătoare de viață.

Astmul bronșic este o afecțiune cronică foarte des întâlnită, atât la copii cât și la adulți. 

Moștenirea genetică joacă un rol important, iar cel mai des, afecțiunea are debutul în copilărie, fiind întâlnită mai des la băieți.

Prevalența astmului bronșic în Romania este estimată între 4 – 6 %

Citește mai mult

Astmul poate să apară la orice vârstă și are diferite grade de severitate

Citește mai mult

Cei mai mulți oameni se gândesc la astm ca la o boală în care apar doar crize sau episoade de sufocare. În realitate, boala astmatică este permanentă, chiar dacă nu sunt prezente simptome.

Simptomele sunt declanșate de anumiți factori – alergeni, infecții respiratorii sau vremea rece. Alți factori declanșatori pot fi: aspirina, substanțe iritante din mediul înconjurător, efortul fizic și, deși mai puțin frecvent, anumiți aditivi alimentari sau conservanți din alimente.

Alergenii sunt substanțe care nu au niciun efect asupra plămânilor persoanelor neafectate de astm, dar care, la persoanele sensibile (susceptibile) declanșează o reacție alergică. Alergenii sunt sursa principală a problemelor respiratorii din astm, atât la copii, cât și la adulți.

Reducerea expunerii la aceşti factori declanşatori este cel mai important pas pentru a controla astmul.

Reducerea expunerii la factorii declanșatori

Identificarea şi evitarea sau reducerea expunerii la factori declanşatori reprezintă o parte esenţială pentru controlarea astmului.

Citește mai mult

Un management activ al astmului (cum să ai grijă de astmul tău)

Cu cât sunteţi mai informaţi despre abordarea astmului şi despre factorii declanşatori, cu atât este mai puţin probabil ca astmul să vă împiedice în activităţile de zi cu zi.

Citește mai mult

Probleme asociate

Astmul poate interfera cu capacitatea dumneavoastră de efort fizic, sau chiar cu programul normal de lucru sau activitatea școlară. Stresul și sarcina sunt alte două probleme asociate despre care trebuie să fii informat.

Citește mai mult

Importanţa luării medicamentelor aşa cum este recomandat

Este important să luaţi medicamentele pentru astm aşa cum vi s-a prescris. Dacă nu luaţi medicamentul antiinflamator aşa cum vi s-a recomandat, astmul se poate agrava şi simptomele pot să reapară.

Citește mai mult

Încetarea fumatului

Fumatul ar putea să declanşeze crize şi să vă agraveze simptomele, care vor fi tot mai greu de controlat. Totodată, fumatul dăunează pe termen lung căilor respiratorii. De asemenea, trebuie să evitaţi să respiraţi fumul de ţigară al altor oameni (fumatul pasiv). Fumatul în timpul sarcinii creşte riscul ca bebeluşul să devină astmatic.

Terapii complementare

Cuvântul “complementar” poate fi folosit pentru a denumi o gamă largă de tratamente şi terapii care de obicei nu conţin medicamente prescrise de medici.

Citește mai mult

În diagnosticul de astm există mai multe etape care se utilizează

Citește mai mult

Broșură pacienți

ASTM SEVER

Citește mai mult

Campania RESPIR

Citește mai mult

Broșură pacienți

VIAȚA CU ASTM

Citește mai mult

Broșură pacienți

Tusea în afecțiuni respiratorii

Citește mai mult

Abordare activă a bolii

Pentru obţinerea unui control cât mai bun al bolii este obligatorie cunoaşterea simptomelor specifice şi a factorilor declanşatori, atât de către medic cât şi de către pacient. Astfel, poate fi ales un tratament potrivit bolii dumneavoastră.
Dacă vi s-a recomandat un dispozitiv inhalator, ar trebui să învăţaţi să îl utilizaţi corect.
Doctorul vă poate cere să ţineţi un jurnal zilnic al simptomelor şi/ sau o diagramă a debitului respirator, măsurat cu "peak flow metru". Acest lucru vă ajută la monitorizarea astmului şi la alegerea unui tratament adecvat.

Medicamente pentru astm

Medicaţia pentru astm este aleasă în concordanţă cu gravitatea bolii. Există două tipuri principale de medicamente pentru astm: unul tratează inflamaţia şi astfel previne apariţia sau agravarea simptomelor (medicamente antiinflamatorii) şi un altul, care tratează simptomele prin dilatarea căilor respiratorii (medicamente bronhodilatatoare). Separat, există o categorie nouă de opțiuni terapeutice – terapiile biologice, la care medicul va apela pentru anumite tipuri de pacienți.

Schemele terapeutice sunt recomandate de ghidurile europene, care sunt folosite şi în ţara noastră (ghidul GINA, disponibil la www.ginasthma.org).
 

În ce constă tratamentul astmului?

Citește mai mult

Un astm bine controlat înseamnă că tu poți face tot ceea ce face și o persoană sănătoasă

Citește mai mult

Medicamente antiinflamatorii

Cele mai obişnuite tipuri de medicamente antiinflamatorii sunt corticosteroizii inhalatori și antileukotrienele.

Citește mai mult

Medicamente bronhodilatatoare (medicația “la nevoie”)

Medicamentele bronhodilatatoare ar trebui luate doar la nevoie, odată cu apariţia unor simptome precum tuse, respiraţie şuierătoare, senzaţie de presiune toracică sau insuficienţă respiratorie.

Citește mai mult

Medicamente combinate (antiinflamator + bronhodilatator)

Medicamentele combinate previn inflamaţia şi dilată căile respiratorii în acelaşi timp, prin cele două tipuri de substanţe combinate într-un singur dispozitiv inhalator.

Citește mai mult

Tratamentele biologice

Sunt molecule care previn sau controleză reacția sistemului imunitar la stimuli alergenici prin mecanisme specifice. Sunt tratamente care se administrează sub formă de injecţii subcutanate, de către medicul dumneavoastră.

Citește mai mult